ADAPT

Informatie voor deelnemers

Het onderzoek is inmiddels afgerond, deelname aan het onderzoek is helaas niet meer mogelijk.

Deelnemen

Als je bent uitgenodigd om mee te doen, dan heb je van jouw apotheek een informatiebrief, folder, en toestemmingsformulieren ontvangen. Lees de informatie goed door voor je besluit mee te doen. Als je vooraf nog vragen hebt, dan kun je die aan de onderzoekers stellen. Deelname aan dit onderzoek is vrijwillig. Overleg met je ouders of je mee mag doen en laat hen ook beiden het toestemmingsformulier ondertekenen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het ADAPT onderzoek is gestart in juli 2015. Gedurende één jaar beginnen elke maand een aantal apotheken met het onderzoek. Jongeren (tussen 12 en 18 jaar) die het afgelopen jaar meerdere recepten voor een inhalatiecorticosteroïd* hebben opgehaald in de apotheek krijgen een uitnodiging om mee te doen.

Als je meedoet aan het onderzoek krijg je aan het begin een link naar een online vragenlijst toegestuurd, en na 6 maanden ontvang je een link naar een tweede online vragenlijst. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. Als je in de groep jongeren komt die de app gaat gebruiken, dan gebruik je deze 6 maanden de app (zie ook hieronder). Na 6 maanden ben je klaar met het onderzoek. Op deze website kun je tijdens het onderzoek nieuws en updates vinden en in het najaar van 2017 zul je een nieuwsbrief met de resultaten van het onderzoek ontvangen. De resultaten van het onderzoek worden niet per persoon weergegeven, alleen per groep.

* Inhalatiecorticosteroïden zijn de medicijnen die je dagelijks gebruikt om te voorkomen dat je luchtwegklachten krijgt. Deze puffers zijn meestal bruin, rood, oranje of paars van kleur.

App of geen app

Een deel van de jongeren die meedoen aan het onderzoek zal tijdens de onderzoeksperiode een smartphone app gebruiken, een ander deel niet. Als je bij de groep jongeren hoort die de app niet hoeft te gebruiken, dan hoef je naast het invullen van de twee vragenlijsten niets te doen. Als je bij de groep jongeren hoort die de app wel gaat gebruiken, dan download je de app en krijg je een activatie code waarmee je de app kan activeren. Meer informatie over de app vind je hier.

Privacy

De persoonsgegevens die je invult voor het onderzoek worden vervangen door een code. Hierdoor worden de door jou ingevulde antwoorden op de vragenlijst, en ook jouw gegevens uit de app, anoniem verwerkt. We zullen je huisarts informeren over het ADAPT onderzoek, maar je huisarts zal geen gegevens van jou uit het onderzoek te zien krijgen.

 

Als dank voor deelname ontvangen alle deelnemers (na het compleet invullen van de tweede vragenlijst) een cadeaubon ter waarde van 15 euro.