ADAPT

Veelgestelde vragen

Algemeen

 • Het onderzoek duurt 6 maanden. Als het onderzoek begint vullen de deelnemende jongeren een online vragenlijst in en na 6 maanden vullen ze een tweede online vragenlijst in. De ene helft van de deelnemers maakt tijdens deze 6 maanden gebruik van de ADAPT Astma App en de andere helft maakt tijdens de 6 maanden geen gebruik van deze app.

 • Het invullen van de online vragenlijsten duurt ongeveer 15 minuten per keer. De jongeren die de ADAPT Astma app gebruiken zullen 6 maanden lang minimaal één keer per week gebruik moeten maken van de app.

 • De ADAPT Astma app is voor iedereen gratis te downloaden in Google Play en in de App Store. Om de app goed te gebruiken heb je een activatie code nodig, deze codes hebben alleen de onderzoekers. Hierdoor kan je de app alleen optimaal gebruiken als je meedoet aan het onderzoek.

 • ADAPT komt van de Engelse naam voor het onderzoek: Development and testing of an ADolescent Adherence Patient Tool for asthma.

 • Deelname is niet meer mogelijk, want het onderzoek is afgerond.

 • Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Utrecht, hiervoor heeft de universiteit geld ontvangen van  ZonMw. De app is ontwikkeld door Umenz. De apotheken worden benaderd vanuit het UPPER-netwerk (Universiteit Utrecht).

 • De dataverzameling van het onderzoek is afgerond in juli 2017. Alle resultaten zijn bekend (2018). Alle deelnemers (jongeren & apothekers) hebben een samenvatting van de resultaten ontvangen via een digitale nieuwsbrief.

Deelname

Het onderzoek is afgerond, deelname aan het onderzoek is niet meer mogelijk.

ADAPT Astma app

 • De ADAPT Astma app is gratis te downloaden in Google Play en in de App Store. De app is helaas niet beschikbaar voor een Windows Phone. Voor iPhones geldt dat de app alleen werkt met een besturingssysteem iOS 5 of hoger. 

Gegevens

 • Jouw apotheek doet mee aan het ADAPT onderzoek. De apotheek heeft je een uitnodiging gestuurd, omdat je volgens de gegevens van de apotheek tussen de 12 en 18 jaar bent en in het afgelopen jaar minimaal 2 recepten voor een inhalatiecorticosteroïd* hebt opgehaald. De onderzoekers hebben geen gegevens van jou. Ze hebben pas gegevens als je die hebt ingevuld op de toestemmingsformulieren (en hebt opgestuurd naar ons).
  * Inhalatiecorticosteroïden zijn de medicijnen die je dagelijks gebruikt om te voorkomen dat je luchtwegklachten krijgt. Deze puffers zijn meestal bruin, rood, oranje of paars van kleur.
 • We gaan uiterst zorgvuldig en vertrouwelijk met de persoonsgegevens om. De gegevens van de deelnemers worden verwerkt aan de hand van een code, hierdoor kunnen de onderzoekers niet zien welke antwoorden bij welke persoon horen. We doen nooit uitspraken over individuen, alleen over groepen personen. De gegevens worden alleen gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en nooit voor reclame of andere commerciële doeleinden.

 

Staat je vraag er niet tussen of heb je een opmerking? Neem dan contact op met een van de onderzoekers.